Bushcraft & Survival

Wat is Bushcraft?

We zien de term "bushcraft" vaker en vaker opduiken de laatste tijd. Een bushcraft weekend, bushcraftmes of lekker gaan bushcraften? Maar wat is dat nu eigenlijk?

De term ‘bushcraft’ komt uit het Engels. Er is geen Nederlands woord voor, maar het is gemakkelijk te vertalen in twee losse woorden.
Bush staat voor het bos, de natuur. En craft is te vertalen naar een ambacht of kunde om iets te maken of creëren. 

Daarin zijn de basisbehoeften van de mens natuurlijk het belangrijkst, zoals: het vinden en prepareren van voedsel, het zorgen voor drinkbaar water, het bouwen van onderdak dat beschermt tegen weer en wind maar ook tegen wilde dieren en vuur voor warmte of om je eten te bereiden.

Bushcraft is echter nog meer dan alleen overleven, het is ook een manier om terug te gaan naar de basis. Tegenwoordig is alles te koop, nemen we al snel veel voor lief en zijn we vergeten wat het werkelijk betekent om ‘zelfvoorzienend’ te zijn. Aangewezen zijn op jezelf en je directe omgeving geeft je een andere kijk op de waarde van vooral de simpele dingen in het leven.

Lang geleden deden mensen dus continue aan bushcraft. Ze leefde in en met de natuur samen, in harmonie. Alles gemaakt met eigen handen en van natuurlijke materialen.  De natuur voorzag in alles wat er nodig was om te kunnen (over)leven. Er werd niet meer genomen dan nodig en er was respect voor de natuur. Deze filosofie is ook onderdeel van bushcraft.

Leave no trace

Bushcraft gaat ook over het bewust omgaan met natuur; leven en laten leven, bushcrafters hanteren het ‘leave no trace’ principe, laat geen rommel of enig ander spoor van je aanwezigheid achter, naast genieten is respect voor de natuur dus een belangrijke kernwaarde.

 

"We gaan op Survival"

20 jaar geleden sprak men over survival als men naar de Ardennen ging om daar te kanoën, klimmen en van een kabelbaan naar beneden roetsjen. Een spannende, maar georganiseerde activiteit in de natuur.

Maar, de term survival betekend letterlijk overleven. Bij survival gaat het erom dat je jezelf kunt redden in een noodsituatie.
Anders dan bij bushcraft waar we moedwillig kiezen om het bos in te trekken (al dan niet met moderne materialen), kan je een survivalsituatie niet plannen. Het overkomt je.


Bijvoorbeeld, je raakt verdwaald in een onwijs groot bos, komt ongelukkig ten val met je mountainbike of komt ergens terecht na een crash met een vliegtuig. Je zit in een benarde situatie en wilt hier zo snel mogelijk uit zien te komen! Je zal ervoor moeten zorgen dat je tot enkele dagen weet te overleven tot redding nabij is. Hoe ga je vuur maken zonder aansteker? En hoe ga je de nacht doorbrengen? En heb je een idee wat je kan eten en waar je drinkbaar water vind? Misschien moet je jezelf wel weten te beschermen tegen roofdieren of andere gevaren...

 

Primitieve technieken

Bij zowel bushcraft als survival bestaat de basis uit een aantal primitieve technieken, zoals vuur maken, touw maken en knopen leggen, een onderkomen bouwen, voedsel en water verzamelen, primitief koken, navigeren en omgaan met een mes en bijl.

 

Ik kan je al deze technieken leren. Het is daarna aan jou hoe jij deze kennis toepast in elke (nood)situatie.

Durf jij het aan? Kijk dan eens naar de Bushcraft Dag, of misschien wel meteen een Bushcraft Weekend

Maatwerk is ook mogelijk. Neem hiervoor contact op.