Bushcraft & Survival

Wat is Bushcraft?

We zien deze naam vaker en vaker opduiken de laatste tijd. Een bushcraft weekend, bushcraftmes of lekker gaan bushcraften? Maar wat is dat nu eigenlijk juist “bushcraft”?

De term ‘bushcraft’ komt uit het Engels. Er is geen Nederlands woord voor, maar het is gemakkelijk te vertalen in twee losse woorden.
Bush staat voor het bos, de natuur. En craft is te vertalen naar een kunde om iets te maken of creëren. 

Dus kortom kunnen we stellen dat de term ‘bushcraft’ ons verwijst naar de kunde om in de natuur met de grondstoffen van de natuur zonder hulpmiddelen tal van zaken te creëren of maken. Zoals bijvoorbeeld; vuur, onderdak, gereedschappen, voedsel en water.

 

Lang geleden deden mensen dus continue aan bushcraft. Ze leefde in en met de natuur samen, in harmonie. Alles gemaakt met eigen handen en van natuurlijke materialen.  De natuur voorzag hun van alles wat er nodig was voor te (over)leven, en men had diep respect voor die natuur. Er werd niet meer genomen dan nodig en er was respect voor de aarde. Deze filosofie is ook onderdeel van bushcraft.

 

"We gaan op Survival"

20 jaar geleden sprak men over survival als men naar de Ardennen ging om daar te kanoën, klimmen en van een kabelbaan naar beneden vliegen. Een georganiseerde activiteit in de natuur.

Maar, de term survival betekend overleven. Bij survival gaat het erom dat je jezelf kunt redden in een noodsituatie.
Anders dan bij bushcraft waar we moedwillig kiezen om het bos in te trekken al dan niet met moderne materialen. Kan je een survivalsituatie niet plannen. Het overkomt je.


Bijvoorbeeld, je raakt verdwaald in een onwijs groot bos, of komt ergens terecht na een crash met een vliegtuig. Je zit in een benarde situatie en wilt zo snel mogelijk terug! Je zal ervoor moeten zorgen dat je enkele dagen weet te overleven tot redding nabij is. Hoe ga je vuur maken zonder aansteker? En hoe ga je de nacht doorbrengen? En heb je een idee wat je kan eten en waar je drinkbaar water vind? Misschien moet jezelf wel weten te beschermen tegen roofdieren of andere gevaren.

 

Primitieve technieken

Bij zowel bushcraft als survival bestaat de basis uit een aantal primitieve technieken, zoals vuur maken, touw maken en knopen leggen, een onderkomen bouwen, water verzamelen, primitief koken, navigeren en omgaan met een mes en bijl.

 

Ik kan je al deze technieken leren. Het is daarna aan jou hoe jij deze kennis toepast in elke (nood)situatie.