Kip Karmeliet

Heerlijke malse kip in een romige saus van Tripel Karmeliet bier.

 

Bereidingstijd: 1,5 uur

Dit recept is voor 12 porties.

 

Ingrediënten

  • 12 kippendijen, zonder bot
  • (olijf) olie om in te bakken
  • 2 flesjes Tripel Karmeliet, op kamertemperatuur
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 4 uien gesnipperd
  • 4 tenen knoflook in plakjes
  • 1 winterpeen in blokjes
  • 3 dunne preien, gewassen en in stukken van 3-4 cm
  • 250 ml kookroom
  • 4 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • water
  • een paar eetlepels bloem om te binden

 

Materiaal

  • Dutch oven

 

Bereiding

  1. Verwarm de pan boven het vuur, met een scheut olie
  2. Kruid de kip met zout en peper en bak ze op de bodem van de Dutch oven mooi goudbruin. De kip hoeft niet helemaal gaar te worden.
  3. Haal de kip uit de pan en fruit de ui, wortel en de knoflook tot de ui mooi glazig is
  4. Blus al roerende af met het bier en breng het geheel aan de kook.
  5. Leg nu de kip terug in de pan en doe de prei, rozemarijn en de tijm erbij.
  6. Voeg de bouillonblokjes toe en vul aan met water tot alles net onder staat.
  7. Laat het geheel ongeveer een uur tot anderhalf uur zachtjes pruttelen.
  8. Voeg na een half uur voor je gaat serveren de room toe en stoof deze mee. Als je hem in het begin toevoegt, brandt het gerecht sneller aan.
  9. Kort voor je aan tafel gaat kun je de saus binden met wat bloem, voorkom klonten door een paar lepels met nat uit de pan te scheppen en daar al roeren de bloem aan toe te voegen tot je een dikte krijgt die doet denken aan yoghurt, schep het dan terug in de pan en roer het door het geheel. Laat de bloem even meekoken en herhaal het tot de saus de gewenste dikte heeft.

 

Smakelijk!